mama n anak dengan pesebuk.

 Assalamualaikum n salam muhibbah..http://www.emocutez.com

jum baca kisah ni..

Suatu petang, remaja umur 14 tahun menghadap internet dengan seriusnya. Hari ini adalah hari pertama dalam hidupnya. Sudah 2 bulan beliau mengikat perut dengan hanya memakan kerepok lekor di kantin 50 sen sehari, semata-mata untuk membeli seketul USB Broadband dan melanggan perkhidmatannya.

Dengan berbekalkan CPU kapcai peninggalan arwah bapanya, kelihatan matanya bersinar-sinar ada bintang-bintang mata dah macam kartun, memandang skrin monitor CRT 14 inch setengah. Kelihatan mamanya ada sekali di sebelah.

Mama: "Nape sampai menggigil tangan tekan tetikus tu?"
Anak: "Sebak mama. Bukan senang nak dapat main internet kat rumah kita. Pilu betul. Kita bukan orang senang." ( menitis air mata jernih di pipi dan hidung )
Mama: "Dah. Dah. Cuba bukak Facebook yang orang duk gila-gila siang-malam main tu."
Anak: "Baik, mama."
Mama: "Nanti. Ustaz misai lebat depan rumah kita kata, kena niat betul-betul dulu sblm main benda ni. Dia kata bahaya."
Anak: "Apa niatnya?"
Mama: "Sahaja aku berfacebook kerana Allah Taa'la."
Anak: "Boleh ke niat macam tu?"
Mama: "Taram aje lah. Kita bukan ustaz, dia yang ustaz."
Anak :"Kita niat sama-sama ye."

"Sahaja kami berfacebook kerana Allah Taa'la!" (niat kuat2 sama..bergegar rumah papan beratap zink dorang)

FB dilog-in after register.

Anak: "Eh, mama. Tengok, seksinya gambar-gambar kat sini. Dorang ni artis ke? Tak pernah tengok pun kat tv. Artis sampingan kot belakang tabir. Gaji murah je la tu. Kalau murah maknanya artis murahan la tu. Tengok-tengok..ramainya gadis miskin. Mak ayah dia tak mampu beli tudung macam mama pakai skrg ni pun. Kesiannya dorang. Eh, mama..dorang ni dah kahwin ke, siap pegang2 tangan ni. Nampak macam budak UPSR je muka dia ni."

Mama: "...."

Anak: "Mama, mama, are you ok? Kenapa muka mama merah padam ni?"

Mama: "Dah, tutup benda ni dengan kadar segera! Mari ikut mama tanam ubi kat belakang rumah." (sambil menekan tubi butang power kat CPU berhampiran kakinya dengan ibu jari kaki )

Anak: "Wat epen, mama? I ken understand!"

Mama terus menarik tangan anaknya ke belakang rumah dan bagi cangkul.

Mama: "Ni lagi berfaedah, dapat hasil."

Anak: "....." ( terbeliak mata memandang cangkul akibat kemalasan melanda tiba-tiba dek cangkul bukan benda yg seronok dan tak perlu sambung WIFI )

Mama: "Facebook, kau memang syaitoooonnnnn~~!" ( gumam mama dalam hati ).

THE END 

apa macam?hehe..lucu la jgak gelagat mak n anak nih kann?sebenarnya facebook nih tak haram dan tak salah ...tapi semua bergantung kepada cara kita gunakannya..
renung-renungkan..http://www.emocutez.com 






 that's all
papai,wassalam

sumber : FB ..^-^
 

Comments

  1. husna saya suka entri awak.. trs kan mnlis.... fb x salah nk guna.. kita manfaatkanlah fb dngn cara yg btol eg: post stst yg blh buat org insaf and so on...

    ReplyDelete
  2. hehe. betul2. innamal a'malu bin niat. semua bergantung pada niat. huhu. nice entry you got here ^^

    ReplyDelete
  3. asma:thanks..btw entry nih ay amek kat fb..hehe..sbb cam menarik jeh utk dikongsi brsama.:) ..

    ciksukaberangan :yupp..setiap perbuatan harus dimulakan dengan niat..:)

    ReplyDelete
  4. betul tu Husna, kalau kita guna dengan betul, betullah aliranya..tapi itulah kalau kita lihat ramai yang salah guna

    ReplyDelete
  5. fb ni secara xlangsung dpt mengeratkan kite dengan org yang kite da lama tak jumpe...saya suka...walaupun xla rapat mana... :)

    setiap benda ada pros and cons.
    ada jugak laki n bini yang divorce disebabkan oleh fb...

    ReplyDelete
  6. kita ambil yang baik aje la ye...:)

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih sudi bagi pendapat ^_^

Popular posts from this blog

Simple Intro DARUL QURAN

Alangkah Indahnya UKHUWAH itu ~

تعارف عن نفسك