Posts

Showing posts from May, 2013

Alangkah Indahnya UKHUWAH itu ~

Image
Assalamualaikum dan salam ceria :) 
Harap semuanya dalam keadaan sihat walafiat serta sentiasa berada di bawah lembayung rahmatNya , InsyaAllah .. sama-sama kita tingkatkan iman kita hari ini dan jadikan ianya lebih baik daripada semalam ..Amiin ^_^
UKHUWAH ??



Apa itu ukhuwwah?

Ukhuwah itu bukannya: syok dan berasa teruja dalam bulatan-bulatan gembira dan ketika berpogram di hujung minggu sahaja.bunga-bunga dafodil yang tumbuh mekar di taman sambil arnab-arnab gemuk berlari-lari.ketika kita berasa bahagia berlaga-laga pipi berborak bantal dengan ikhwah yang tercinta semata.kecintaan terhadap seorang insan lain dengan penuh perasaan dan kesungguhan, namun apabila ada masalah pada perhubungan itu, kita terus jauh lari meninggalkan Tuhan. BUKAN ! 
Konsep Ukhwah Islamiyyah ialah persaudaraan atau kasih sayang yang bermatlamatkan mardhatillah yang mana ianya merupakan kurniaan atau pemberian daripada Allah swt. Dia melontarkannya kepada hati-hati hambaNya yang ikhlas dan suci.  Firman Allah swt y…

tanda-tanda hati mati

Image
Assalamualaikum dan salam ceria.. :)
apa khabar awak2 sekalian?apa khabar iman kita hari ini ?? semalam ?? esok ?? dan seterusnya..harapnya masuknya kita ke bulan rejab ini menjadi platform untuk kita terus meningkatkan iman dan amal ..InsyaAllah^^.. haaa, saja nak kongsi..setelah sekian lama berblogging*sejak f5 (1 tahun setengah yang lalu) inilah post saya yang ke 100..hehe..lambat kann??tapi takpe sekurangnya update lah jugakk.. :) 
okeyy,nih nak kongsi sedikit peringatan.jum hayati sama2 ye..
Sahabatku, inilah diantara tanda-tanda hati yangMATI :

1. Kita mengaku kenal dan cinta Allah, tapi tidak menunaikan hak Nya 2. Kita mengaku cinta Rasulullah tetapi mengabaikan sunnahNya 3. Kita membaca Al Qur’an tapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya 4. Kita memakan nikmat Allah, tapi tidak mensyukuri pemberianNya 5. Kita mengaku musuh syaitan, tetapi mengikutinya 6. Kita mengakui nikmat Syurga tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya 7. Kita mengaku adanya siksa Neraka, tetapi tidak berusa…

^_^

Image

12 mei 2013..^_^

Image
Assalamualaikum dan salam ceria.:)
Apa khabar ?? Harapnya semua dalam keadaan sihat dan dipermudahkan segala urusan InsyaAllah ..^^
Haa,tengok tarikh hari nih..12 Mei 2013 ..konfirm punya tarikh keramat buat adik2 diploma Darul Quran yang bakal berdaftar hari nih..dan dengan itu menandakan kami bakal akak2 sem 3 dah ada junior..huhu..dan dah jadi kakak.

barisan pimpinan PERKEMAT DARUL QURAN ..
sedikit pesanan buat adik2..hehe..dah melangkah masuk DQ usahlah berpaling..tetapkan pendirian..peliharalah biah solehah yang sentiasa akak2 dan abang2 cuba nak jaga..mana2 akhlak yang baik jadikan ikutan dan mana yang kurang jadikan sempadan..warga Darul Quran bukanlah sempurna semua aspek..semua masih lagi dalam proses perbaiki diri..yang penting saling mendokong antara satu sama lain..jaga Quran molek..dan akhir kalam, SELAMAT MENYERTAI DAN MENJADI WARGA DARUL QURAN..
DUA sem cepat jeh masa berlalu, tahun lepas daftar tarikh 7 mei 2013..ingat lagi den tarikh tuh..keadaan debarnya , takutnya ..semu…

Dia ayah saya..

Image
Assalamualaikum dan salam ceria ^_^
Okay..sekian lama tak diupdate ..maaf ye..apa khabar awak2 sekalian?sihat?@ masih demam PRU13 lagi?mungkin setengah boleh terima hakikat setiap keputusan yang diumumkan hari tu n mungkin ada yang sebaliknya..saya??HANYA MAMPU TERSENYUM ^_^ …*under age..apapun tenang2 aja yaa..PASTI ada hikmah atas kemenangan dan kekalahan yang berlaku..yakinlah dengan ketentuan Allah..THINK POSITIVE!!
Okeyy..main post nak cter jeh snaye..
Hari ni hari lahir abi saya.. ^^ ..He’s 50 and above tapi Alhamdulillah sihat lagi sampai sekarang..dia antara insan terpenting dalam hidup saya..jalan hidup dia tak mudah dan penuh onak duri..tapi ayah saya bukan calang2 orang yang mudah putus asa dan mudah ikut cakap orang..dia ada pendirian dia sendiri..sehinggalah dia boleh capai tahap sekarang.
ingat lagi ada sekali ayah masuk hospital..lusanya nak exam SPM PQS kalau tak salah..mak jaga ayah kat hospital..kat rumah ada adik laki 4 orang kena jaga..semua sekolah rendah n yang bongs…