my first doodle .

Assalamualaikum dan salam ceria . ^^

wink2...entry kali nih agak excited sebenarnya...
bukan awak2 excited..saya laa~
maklumla na tunjuk first doodle buatan tgn sendiri..
...tempoh masa sekejap jeh 1 jam only..hehe
no wonder awak2 pn boleh cuba...
series best!!...

nah tgok doodle prtme saya..
simple jeh...ta reti na berfesyen2 agy...
first time la katakan...








oke tak?? hehe..saya tau saya pnya ta secantik awak2 pnye..tapi at least saya dah cuba.....comel tak? k..fine..tau la dye cacat takde kaki..na buat camneh da terfull page..*ta reti gne sgt lgy laa..heee~

kalau awak2 nak cuba nah klik link blog kak lyssa faizureen comel  nih...
try tau...:)

k..that's all...
papai, wassalam

keep on missing them ..

Assalamualaikum .. 
disebabkan terlalu rindukan kawan2 sekolah jum bce puisi yg saya tulis sendiri nih a.k.a jumpa kt satu benua mana entah..hehe....layan jela k...:) 

Teman...

masihkah dikau ingat
muqadimah perhubungan ini
terbinanya tanpa coretan kata
pada helaian warkah
bukan pada titik pertermuan
akan tetapi
kemuliaan kalimah salam ku utuskan
sejarah kehidupan jadi perantaraan
tersimpan diruang memori
bukti laluan persahabatan
terjalin dalam simpulan persahabatan.

Teman.....

kini..kumasih berjalan
dipentas hakiki persahabatan ini
merentasi detik-detik tiba
kadang..membawaku ke lorong lamunan
pabila jiwaku disinggah kesepian
menemani bersendirian

Teman......

andai wadah persahabatan ini
kalamku merangkai dusta
langkah ku mencalar luka
bisikkan hasad merobek hatimu
susunan jari kuhulurkan
salam kemaafan kuluahkan

Teman.......

tiada lagi harapan sebesar gunung
tiada rindu untuk kulayarkan
melainkan untuk persahabatan ini
bagai air mengalir
tiada perhentian.

zaman dahulu kala : '( 


k..papai ..wassalamhttp://www.emocutez.com 

saya anti perokok TEGAR :)

Assalamualaikum & salam ceriahttp://www.emocutez.com 

  Lama saya tak mengupdate kann??bukan malas tapi cuma takde semangat laa…hehe..actually demam+selesema+batuk …tapi it’s ok..SMALL MATTER jeh.sebab  sakit yang dideritai di dunia sementara ini merupakan satu ujian Allah swt kepada hambanya.. Dia nak tengok kita sabar ke tidak.. redha ke tidak.. jangan sesekali kita mengeluh dengan setiap kesulitan yang berlaku ke atas diri kita.. sebab tuhan tu Maha Esa. banyak pahala yang kita perolehi sekiranya kita menghadapi sesuatu ujian itu dengan penuh sabar kepada Allah walaupun  hingga ke nafas yang terakhir .

  Haa..tgok tajuk da tau la kan saya na ckp pasal ape..nih semua gara-gara dah tak tahan nak hidup dengan perokok2 TAK BERKEPERIMANUSIAAN ..jalan sana orang merokok,jalan sini orang merokok…serius da ta tahan!!merata2 jugak nampak banner berhenti merokok,sampai kat kotak rokok pun ade gmba kesan merokok..tp haiyyaaa!!masih takde kesedaran lagi jugak. …boleh mati lemas dengan bau asap rokok uh..saya tanak mati senang2 sebab asap rokok tu jeh..awak2 pun mesti taknak jugak kn? 

Nak tau apa kesan asap rokok kepada perokok @ orang yang berada di sekelilingnya? 

1 .Kandungan asap rokok akan menyebabkan kerosakan tisu pada rongga hidung dan mulut dan boleh   menyebabkan pelbagai penyakit di mulut, kerongkong, paru-paru dan barah.     
2. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus, menyebabkan bronkitis, penyakit di bahagian paru paru.                                                             
3.  Asap rokok yang dihidu juga akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan, yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus, perut & pankreas.

  Banyakkan??ada banyak lagi kesan sampingan .Tu baru asap rokok belum lagi orang yang merokok..haih tatau apa nak jadi.Ada orang kata dia merokok sebab nampak macho,baru digelar jantan,tension,na hilangkan stress n whatever laa..semua alasan tak munasabah!TAPI kalau alasan sebab sakit saya tak kisah..sebab saya dah pernah jumpa dah orang sakit macam tuh.tp yang laen2 uh pada pandangan saya na musnahkan hidup sendiri..

  Walaupun ada jugak orang2 yang dekat dengan saya merokok *i mean member n cousin…tapi na buat cmneh?? DOA jelah supaya diorang cepat2 berubah..harapnya awak2 yang baca nih tak merokok jugak ea..sayangilah diri anda sendiri,keluarga dan masyarakat ..


p/s :antara ciri future zauj saya mestilah bukan seorang perokok ..hehe..

*budak nih kecik2 da pandai merokok..ish2 ta patut betul..haha*




K,papai…wassalamhttp://www.emocutez.com

hilangkan stress jum :)

Assalamualaikum ^^
jum layan~http://www.emocutez.com


Cerita 1
Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat.
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong
berwarna merah.
“Atok buat apa tu?”.
“Atok bagi surat kat kawan atok,cu!” jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, “Apa bangang sangat kawan atok
duduk dalam tong merah tu?”http://www.emocutez.com



Cerita 2
Seorang anak ini bertanya kepada ayahnya..

anak:ayah tu burung ape?
ayah:burung hantu....
anak:burung ape?
ayah:burung hantu sayang...
anak:burung ape?
ayah:burung hantu nak.....
anak:burung ape?
ayah:burunglah, HANTU...http://www.emocutez.com


Cerita 3
ku dengar cita ni dari membe aku..

kat baling ada satu famili...


famili tu ada ayah n mak mertua, anak dan menantu serta cucu.satu hari, tengah sedang menantu lelakinya tgk tv, ayah nyer lalu depan dia.tiba2 ayah mertuanyer rebah depan dia sambil pegang dada..kelam kabut dia ..pastu bini mak mertua dia pun datang terkam..semua terkejut..semua dh gabra..sambil pegang2 dada...


ayah mertua dia pengsan..tk sedar..pastu macam sedar tk sedar..menantu tadi gabra..mak mentua dia suruh dia ajar mengucap kat bapak dia tu sebab dia ribakan.dia gabra jugak...pastu bini dia pun surh sambil tolak2 bahu...mak dia suruh lagi...dh gabra sgt, dia pun buat..dia letak kt telinga ayah mertua dia dan dia pun cakap...


"MA ROBBUKA...."""terkejut bini n mak mertua dia..tiba2 ayah mertua dia sedar dan terus sound..


"OII..AKU TK MATI LAGI DEYY...'""sambil ayah mertua dia tu urut2 dada dia..sepatutnya dia ajar mengucap, gabra punya pasal....akekeke..http://www.emocutez.com



k,bai..http://www.emocutez.com

Cermin Mata :)


                                          Assalamualuaikum,
hye2 there..hehe..nih na citer pasal spek mata..awak pakai?? kalaw pakai jum baca laa... klaw ta pakai pun boleh baca jugakk..utk kebaikan bersama kan??haa, sebab apa orang bercermin mata?*soalan yg ta patut ditanye .hee..ada certain jawab:
  • sebab rabun laa~
  • ak nampak cun @ hensem bila pakai spect~*uhuk2..batuk jap..
  • saja2..na tiru gaya fesyen artis ~
  • n so on laa~ ...byk sgt alasan...
tp alasan yang saya lebih terima sebab rabun...sebab apa?kita satu geng..yeaah!!act,saya ni bukan rabun pun masa kecik2 dlu..tp salah sendiri jugakk suke menghadap tv depan2 n membaca dalam gelap..huhu..patutnya masa darjah 2 dah kena pkai spect dah.. tp saya pn ta brpe kesah sgt pn..tup2 masuk darjah 3..kene tengking ngn cikgu sebab saya bgon n kecik2kn mata na tgok ape yg ckgu tulis kt depan *dlu saya dlm kalangan budak tggi kt kelas..so duduk belakang laa...sob2..sebab buat cm tuh pn kene mara..http://www.emocutez.com

      tp saya still ta pakai spect pun..sampai darjah 5 br pakai...pergghh..masa mule2 pakai, ta habes2 kene bahan..dok panggil saya nenek tua,ikan bilis,lembu,n yang paling peliknye..gi panggil saya faizal ..nama dah sedap FAIZAH ..ada ke maen tuka cam tuh..ape motif??saya pn tatau..haha..tp takpe..sume tuh jd memories mase zaman sekolah rendah.^^ 

    tp,hakikatnye pemakaian cermin mata nih membuatkan wajah seseorang menjadi berlainan sedikit berbanding jika tidak memakai cermin mata .betul kann?ada orang kata nampak lagi skema kalau pakai spect..*tp saya tak setuju..hehe..depends pendapat masing2 la kn.

k,that's all..doakan 1 hari nanti saya dpat buat pembedahan lasik..dah rimas da pakai cermin mata..hehe..http://www.emocutez.com




والسلام

 

Contest : I'm proud to be MUSLIMAH

Assalamualaikum penghias bicara awal dan salam ceria.
okeyh,nih first time join contest..Alaa..sjeh na cuba sesuatu yang  baru..tak salah kann? kita tak sehebat anda2 yang kt luar sana.hehe..menulis ny pun sekadar perkongsian bersama. tajuk dye pun menarik so empunya diri pn tertarik lah jugakk.Tajuk dye: 

"I'M PROUD TO BE MUSLIMAH"


haa!apa yang terlintas kat fikiran anda?? MUslimah ny msty budak BAEK , ALIM ,TAK bersosial, pendiam ,or apa2 jelah yang terlintas kat fikiran anda..maybe ada tanggapan yang betul or maybe ada yang sebaliknya. Cuba kita fikir kalau kita berjaya jadi muslimah sejati..what will happen??

First of all, InsyaAllah Allah akan lebih sayang kpd kita sebab kita akan melaksanakan amar ma'ruf nahi mungkar.kalau Allah dah sayang apa lagi keluarga kita?tak ke sejuk perut ibu mengandung melihat anak2 dia sempurna akhlak,pemikiran dan sebagainya.Lepas tuh bila dah disayangi keluarga..apatah lagi masyarakat sekeliling??..tak ke sejuk mata mereka memandang ..http://www.emocutez.com


"Saat seorang wanita berjaya menorehkan warna indah ini pada dunia,maka sesungguhnya dia telah menciptakan SYURGA DUNIA bagi hidupnya,kerana setiap mata yang memandang indah warna peribadi seorang wanita,pasti akan mengalir cinta dan penghargaan yang tiada tara darinya."

kesimpulan daripada beberapa buah buku yang pernah saya baca..
kriteria2 MUSLIMAH adalah :
  • melaksanakan hak & kewajipan agama dengan baik
  • mengenal kekurangan & kelebihan diri sendiri
  • memperkaya diri dengan ilmu & nasihat
  • menghargai diri sendiri 

sekian.menulis sambil menasihati diri sendiri :)

rakan blogger yang di tag :
Link utk join: CLICK HERE

hye :)

  I'm in the middle ^_^
  
k..wassalam,http://www.emocutez.com

Ingatlah,bukanlah buta sesungguhnya mata yang tak mampu menangkap cahaya,namun buta yang sebenarnya adalah hati yang tidak mahu menerima nasihat yang berharga.

Gadis SINGLE lebih BERJAYA.

Assalamualaikum..

       Anda gadis single? I mean under 20 something..so be a girl with brain. Menjadi gadis single membuat kita punya banyak masa untuk membina kejayaan. Menjadi orang single memberi kita ruang untuk mengelak dari tanggungjawab seorang isteri dan seorang ibu, untuk beberapa tahun.

       Bagi saya, time kita bujang ni le kita perlu manfaatkan masa untuk belajar, memahami lebih dalam bidang kita yang sesuai dengan kecerdasan kita, set target kemudian kejar target tu. Biar kita sibuk di masa ni sebab kita sudah start relaks bila orang lain start untuk sibuk. Apabila umur mencapai umur dewasa nanti, masa yang ada kita dah boleh gunakan untuk keluarga, ibadah dan keilmuan.betul tak? Gadis single yang muda dan belum berkahwin tak semestinya kena berhibur saja pastu kuat bekerja bila umur dan jadi dewasa. Time muda ni le kita kerja kuat, cari duit, simpan duit, kumpul duit. Bila dewasa nanti, kerajinan kita di masa umur muda berbaloi, nampak hasilnya.

        Tapi,dalam masa nak kejar kejayaan tuh..ingatlah sentiasa kepada Allah S.W.T...Dia lebih mengetahui setiap langkah dan baik buruknya dalam kehidupan kita okayy?.

Menurut satu kajian yang di buat di Amerika Syarikat, mendapati bahawa gadis single lebih mudah untuk berjaya dalam karier mereka. Ini berlainan pula dengan lelaki bujang.  Ini seolah-olah membuktikan kebenaran andaian yang mengatakan, di sebalik kejayaan seorang lelaki pasti ada wanita di belakangnya.

sekian . 

والسلام

8 januari 1994

Assalamualaikum pembuka bicara...
Saya saudari faizah husna telah dilahirkan tepat jam 6.16 am ,pada hari khamis, 8 Januari 1994 ,bertempat di Hospital Daerah Kuala kangsar,Perak.saja na mencapap hari lahir saya kat sini..tak salah kan???okeyh...maksudnya semalam laa hari lahir saya..terima kasih banyak2 la semua2 yang baik hati wish saya..especially kat FB,TXT, n also hantar kad..Tarikh 8 jan nih pun ramai jugak kawan2 saya pnya bday..
nak tau sape??jap gy ea..http://www.emocutez.com
nih nak citer dulu what happen semalam..
adat birthday, orang sambut kan?tapi, saya dan family saya bukan jenis yang sambut birthday heavock gitu..tp ktorang dengan cara sendiri..lebih kepada loving touch..HUGS N KISSES ..from my lovely mum,dad, n my 3 little brothers..huhu..masa bday saya nih jugakk..saya bagi hadiah kt family dengan memasak utk mereka for the first time..nyumm..nyyuuummm...bleyh tahan sedap jugakk tau..rugi tak rase...apa saya masak??hehe..rahsia laa...kalau nak tau meh cni datang uma saya..GERENTI PUKAU HABES!! da mamam byk2...tiba2 tak sngaja terbuat hal plak kt rumah..sob2...tyme tuh baru jeh on tv layan hindustan..tgah dok syok2 layan sorang2..alih2 tetibe tv tuh mengeluarkan bunyi2 pelik...then..poppp...teros trpadam!!..haiyyaa..eden punye cuak terus cabut suis..n try pasang balik..tp,keluar plak bnyi cam na meletop seiring dengan percikan warna biru kt wayar..lagy eden seramm..pe lagi..eden diam2 je laa...n TERUS GY TIDO..hahahahaha...*jahat tak?http://www.emocutez.com
tak lama lepas tuh adek2 eden try pasang nak tgok katun tapi diorang terkejut dngar bnyi pelik2...n takde gmba kt skrin..diorang terus tutup.. diorang lagi cuak n rasa sgt bersalah...hahahahahaahaha..
tapi,segala-galanya terbongkar waktu malam... JENG..JENG..JENG...
ayah saya baru nak tgok berita...tp..saya smpat halang...n terus berterus terang dari A-Z ...huuhu...sambil merayu2..ckap eden tak bersalah..hehe..tv tuh yang tbe2 meletop.bukan eden yang nak letopkan..ayah teros pandang saya..then buat muka sedih dye..haiyyaa..eden cuak laa...n ta sggop tgok dye buat mke cam tuh..eden pujuk pnye pujuk...isk2..
tiba2..CHAKKK!!..haha..ayah saya buat muka comel lak ..http://www.emocutez.comdye kata it's ok n mybe tv tuh da lame kowt.. hahaa...ary nih ayah saya dah beli tv baru sempena bday saya...yeaaahhh...terima kasih abi...this was the most memorable birthday..*even tv tuh bukan kte pnye...tp...suasana yang dilalui sangat mencuit hati eden..hee~

kayy...nah saya tunjuk kawan  yang sama tarikh  bday ngn saya...
nama dye Rayhan kamruddin..
membe baek since sekola rendah *SK TAMAN SELASIH
n masuk SMK SG PUSU sama2..tp smpi f3 jeh..f4 dye pndah...
i love you la kemba syggss.. <3

ni pulakk nama dye atikah idris..*yang wat peace separuh uh
dye membe kat SMKAKL..
happy2 birthday tikah...gudluck in life.. :)


..yang nih takde gamba pulakk..sori..
takde keje saya na simpankan gmba jiran belakang rumah saya..haha
nama dye zahier ..membe since sekolah rendah gak..
HAPPY2 BIRTHDAY 2 U !!


kay..that's all...papai~http://www.emocutez.com



والسلام

i'm a princess..*perasan jap..hehe

assalamualaikum..
nampak tajuk kat ats uh?
tuh tandanye kte tngah bosan..bosan..dan bosan..
so,mulalah pkir2,merewang2,berangan2,perasan2 then sengih sorang2.
hehe..
kalau pegi sekola kan best..boleh round2 satu sekola hijau saya tuh.
*even tiap2 taun da meronda..hehe
tp,tapela..seronok jugak tak pegi skola..hehe..

 hurm,PRINCESS...
"this term has been used for the consort of a prince or for the daughters of a king or sovereign prince."
saya tau la saya nih bukan keturunan diraja..
tp,ape salahnya  saya nak berangan jadi princess kn?
bak kata barbie dlm citer yang kt tv3 ary tuh..
"everyone can be a princess"
..so awk2 kt sne pn boleh jd princess..but boys, jgn nak ngada2 jd princess k..
um,tiba2 kan teringat masa zaman kecik2 dlu..
dulu2 pena sekolah kat Yew Tree School,UK..
so,kmpem la msty ade macam2 aktiviti yg enjoy n happening ..
antara yg saya join:
  • fashion show                           
  • story telling                             
  • spots pelik2                            
  • n macam2 lgy * den ta ingat dah
hehe..yang saya nak cakap nih pasal fashion show tu laa...
saya punya la berangan na pakai dress kembang color pink,pegang magic stick..pakai kepak macam fairy..
tp,
sume tuh angan2 kosong jeh..
isk3..sob..
mak kata pkai jela mana yg ade..
so,na tau saya pkai baju ape??
BAJU KEBANGGAAN MALAYSIA 
surely MY BAJU KURUNG..
yg dijahit sdn bhd oleh umi tersayang..
bila datang skola..org maen usha2..
so what?sy tau sy pkai tudung,sy pkai bj kurung..
BUT..I'M PROUD WITH THE WAY I AM..
so,pertandingan pn dijalankan lah..
 pusing2 dewan uh 3 kali*show baju depan sume org
dah hbes budak2 laen buat show,
so it's time for the winner...
dengan perasaan rendah diri..saya ta mngharapkan kemenangan pn..
huhu..tp kan tbe2 ...
for the 4th place, the winner goes to nme 'tuan pnye blog nih' 
haha..wee~..dgn excitednye dgn baju2 kurung tuh jalan cepat2 pi amek hadiah..
terharu + gembira sbnarnye..
tp,kan yg paling terharu kan ble ade sorg tcer nih tegur ,dye tnye baju ape nih?
.saya pn ckap la nih baju kebangsaan di Malaysia..
then she said..
"IT'S REALLY NICE"
and 
U LOOK SO SWEET WEARING IT *ayt tmbahan.haha

so,conclusionnya..bersyukur lah dengan apa yang ade..
i can still be a princess even i'm wearing a baju kurung..
but.,.i'm still dreaming that i can wear like a  princess..*versi tutup aurat pnye
hehe..
 
macam yg saya berangan dulu2..

k..wassalam...


quotes ..


 
i really mean it ..
papai  ...http://www.emocutez.com