tiada soalan tanpa jawapan ..

 Assalamualaikum dan salam ceria..^^

perkara biasalahkan kita mengadu masalah sesama member..especially perempuan kann? kadang2 kita dengar luahan hati diorang secara terbuka dan bagi diorang pendapat yang bernas tapi ...pernah tak rasa bosan dengan orang yang datang mengadu pada kita?* i mean sekadar masalah yang sama kalau bercinta atau benda remeh..kalau sekali dua tak heranlah kan??tapi dah setiap kali benda yang sama boleh naik muak la jugak tapi disebabkan kita kan 'good listener' lah sangat.kita pun layan jeh.. 

meh baca soalan panjang, jawapan pendek:

1. Awek saya selalu paksa saya ke shopping complex beli belah. Dia beli tapi saya yang kena bayar. Tak bayar kang majuk lak. Camana ni?

Jawapan: Putuslah.

2. Pakwe saya langsung tak pedulikan saya. SMS pun jarang, call lagi la tak. Masa diperlukan je cari saya. Apa perlu saya buat ni?

Jawapan: Tinggalkanlah.

3. Hari-hari saya rasa nak tepon pasangan saya, SMS dia, bergayut, dating ngn dia. Orang kata serba-serbi lah nak buat ngn dia. Aduh macam mana ni? Saya study lagi ni, mana ada duit nak kawin lagi.

Jawapan: Menabunglah.

4. Pakwe aku tinggalkan aku lah. Sedih gile aku. Sampai ati dia curang dengan aku. Masalahnya aku takleh lupakan dia, rindu dia tiap masa. Tolong aku..sedih ni..sob sob..

Jawapan: Sabar & solatlah.

5. Hari-hari aku nak jumpa awek aku. Bila aku jumpa dia, aku nak pegang tangan dia..cium pp dia..ringan2 sikit..utk eratkan lagi perhubungan. Tapi aku tau benda tu tak baik, tapi kalo aku tak buat..aku rasa hubungan kitorang akan renggang lak. Ni cara utk dia tambah syg dengan aku..Camno weh?

Jawapan: Kahwinlah.

6. Hari-hari ada orang ngorat saya. Rimaslah saya. Camana ni? Muka saya lawa sangat kot.

Jawapan: Niqablah.

7. Aku tak boleh nak fokus keje aku wat lah. Study aku. Aku duk pk dia je. Aku jatuh cinta kot. Jatuh cinta ni boleh dalam Islam. Bla bla bla..dalil tu dalil ni..pot pet berbunga-bunga..bercinta sblm kawin haram..bercinta selepas kawin..halal...pot pet pot pet..

Jawapan: P minanglah.

8. Aku malu ah nak approach dia. Dah 8 bulan 10 hari aku pendam perasaan ini.

Jawapan: Bak no dia.

9. Aku dah lama tak solat. Dah cuba solat, tapi malas lik. Pastu aku tak solat terus. Camana nak rajin solat ni?

Jawapan: Jadi makmum aku.

10. Aku dah lama tunggu dia. Setia menanti dia. Aku akan menanti dia sampai bila-bila. Hati ini hanya utk dia. Dialah segala-galanya dalam hidup ni. Aku takleh hidup tanpa dia.

Jawapan: Mengucaplah. ( cuz dah macam syirik lak )

11. Serabut betullah aku tengok nasihat-nasihat suruh bertudung, tutup aurat ni. Aku tahulah benda tu. Nanti-nantilah, tunggu aku ready sikit dulu. Tunggu sampai seru. Apa la..nak tegur pun agak-agaklah..tahulah org tu dah tutup aurat, sibuk plak nak kisah hal org lain. Laser plak tu tegur org. Kan kan kan? ( ajak org mengumpat sekali )

Jawapan: Allahumma ameen! ( doa terus dalam hati supaya dilembutkan hati yg tak tutup aurat tu, bukan p redha je dengan kata2 dia )

12. Aduh! Mahal la plak keluarga belah pompuan nak. Aku bajet Rm10 ribu je. Dorang nak Rm20ribu. Nak grand2 buat kat hotel segala bagai lak. Nak outdoor2 photoshoots la plak. Camana ni bos?

Jawapan: Bincanglah. Kalo failed, cancel je la.

13. Hati aku tak tenang dowh. Akhir-akhir ni gelisah, resah je. Semangat pun down je. Adoiyai. Sedih plak tetibe.

Jawapan: Nah ( bagi youtube Syeikh Mishari Rasyid baca al-Quran )

14. Hati aku tak tenang gak la. Entah la nape ngn hati ni. Tak tenteram gile-gile.

Jawapan: Jom! ( bawak dia p ke masjid bersolat, dgr tazkirah dll..bukan bawak pi dangdut )

15. Gile ah politik tanahair. Situ rasuah, sini pecah amanah, sana pakai duit rakyat, situ caci-maki, sinun fitnah-fitnah, sunun kata mengata. Sana kata dia betul, sini kata aku betul. Semua nak menang. Pening aku!

Jawapan : Tukarlah!

16. Aku dah lama jadi org tak baik. Aku berdosa. Aku banyak buat salah. Aku ada wat dosa besar. Aku rasa Allah takkan terima dah diri aku ni. Baik aku terus je wat dosa dan masuk neraka. Tu mmg layak utk aku. Aku ada suka someone ni, tapi dia lebih baik dari aku dan aku tak layak utk dia. Ko rasa2 aku layak tak dapat dia. Dapat tak aku jadikan dia pasangan aku?

Jawapan: Kembalilah (pada Allah). InsyaAllah, dapat.


"apabila kita bergantung kepada manusia,kita akan takut kehilangan pergantungan kita."


that's all...wassalam ..^^

 

Comments

  1. alhamdulillah..smua ad jwpn kn :) suke entry ni...

    ReplyDelete
  2. Bulan syurga firdausi :yupp..:) terima kasih..

    cik oren : all the solutions is back to HIM ..:)

    ReplyDelete
  3. Setiap soalan ada jawapan, setiap masalah ada penyelesaian.

    ReplyDelete
  4. suka entry ni,konklusinya kalau nak gembira, senang, tenang dan segala2 yg bahagia jawapannya adalah dengan Allah S.W.T.

    ReplyDelete
  5. Jawapan ringkas yg merungkai setiap pertanyaan.

    "apabila kita bergantung kepada manusia,kita akan takut kehilangan pergantungan kita."

    ReplyDelete
  6. wah!!, nice post and nice answer...
    thumbs up.

    ReplyDelete
  7. hehe nice gila :D betul tu.. jgn brgantung sgt pada manusia kerana kdg2 kita sndiri terleka dan lalai trhdap suruhhanNya...

    ReplyDelete
  8. nice entry. like~!!
    Mintak Pertolongan n petunjuk dari Pencipta kita dulu baru leh mtk prtolongan manusia.InsyaAllah, Allah akan berikan kita jalan penyelesaiannye :)

    ReplyDelete
  9. wah , nice.. stiap masalah ada pyelesaian nye :)

    ReplyDelete
  10. membalas kunjungan, terima kasih atas kesudian ke laman WADi, moga bermanfaat hendaknya..barakallahufik, jemput ke forum jika ingin berdiskusi atau soal jawab, insyaAllah

    Tawakal Sebagai Benteng Dari Ujub Dan Riyak

    ReplyDelete
  11. setiap persoalan ada jawapan..
    setiap masalah ada penyelesaian nya.. :)

    ReplyDelete
  12. salam ziarah nice blog btw jemput lawat disini dan dapatkan barangan muslimah dan koleksi buku2 menarik dr ustaz riduan serta hadiah istimewa.semoga mendapat manfaatnya~ :)
    http://e-storebasyirah.blogspot.com/p/pembukaan-e-store-basyirah.html

    ReplyDelete
  13. soalan punya panjang tp jawapan ringkas dan padat :)

    ReplyDelete
  14. tiada soalan tergantung.....
    semua berjawapan....
    beza kita nak cari @ x jwpn tu.....

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih sudi bagi pendapat ^_^

Popular posts from this blog

Simple Intro DARUL QURAN

Alangkah Indahnya UKHUWAH itu ~

ulat gonggok?? nyum3..