seronoknya hidup berjiran.

Assalamualaikum dan salam ceria..http://www.emocutez.com

Petang semalam saya nan 3 orang hero(adik2) saya tuh kemas2 kebun kt depan rumah… actually takdela kebun sangat tapi adalah macam2 tumbuhan yang ditanam..nak tau apa??
  • pokok mengkudu *buah dia buat jus..*pahit*
  • pokok nangka
  • pokok cili
  • pokok bunga raya
  • pokok halau nyamuk
  • pokok lidah buaya
  • pokok daun kari
  • pokok ajaib *ayh saya yg cakap..hehe
  • serai..
  • n macam2 lagi…*nak tau mai datang rumah..:) tapi strangers tak boleh..hehe
banyak kan??rumah saya bukan jenis satu2 tp rumah teres cam biasa jeh..tapi ayah saya bijak providekan space utk dia menanam tumbuh-tumbuhan since itu memang hobi dia..:) masa tengah syok2 kemas2 uh, tiba2  ayah saya bagi parang besar suruh ktorang potong dahan pokok mengkudu coz da terlalu besar ..mak ai..parang da besar…dahan yang nak kena potong tuh pun macam peha orang..

tapi,takpe…hikmah Allah bagi ramai adik beradik ktorang buat selang seli..saya la yang mula dulu…potong-punya potong tangan dah lenguh dah..haha…tapi berbaloi la jugak coz da sampai suku dahan..then adik2 saya sambung…tapi kan tiba2 jeh kebun ktorang kena serbu ngn budak2*jiran terdekat jeh pun..hehe..bukan sorang dua…tapi lebih 6 orang..datang semata-mata nak try pegang parang n cuba potong.

saya pun bagi laa…takut jugak nak bagi coz kang ta pasal2 terlibas mati pulak anak orang..waktu tuh jugak laa saya acting2 mcm mak orang jaga anak2..haha…coz yang berkerumun ngn ktorang yang paling kecik 3 tahun..comel jeh..tapi bahaya untuk diorang duduk dekat2...

lepas sorang2 try potong..alih2 semua dah penat..tapi dahan tuh ta habis terpotong pun coz diorang potong tukar2 tempat..then saya bagitau n tunjuk la diorang cara2 nak potong dengan betul..tengah dok jadi tcer sambilan tbe2 ada yang berkata2 :
  • haa! Tengok akk nih potong…HEBAT…
  • kita dengar ceramah pasal cara nak memotong pokok dari ustazah pilihan kita nih..*apa motif panggil saya ustzah saya tatau..:)
  • akak..potong laju lagiii!!
haih…sabar jela…naseb diorang budak2 yang comel…tapi yang tak boleh blaa nye masa saya tengah  dok potong dahan tuh sorang budak nih nama dye atim…dye gi goncangkan pokok…GEDEBUKK..jatuh beberapa bijik buah mengkudu atas kepala saya nn dia…haduii…sabar jela…haha…

then tak lama lepas tuh…saya la yang berjaya potong dahan besar tuh sampai habis..kuatkan?? :P dahan yang dah kena potong tuh diorang wat main.. =.=’. Tapi ,masa tuh memang seronok…dengan budak2 nya wat perangai..ada satu masa tuh sorang budak nih nama dia irfan pegi siramnya semua orang yang kat pokok…habis basah la baju ktorang..tapi takpe geram dalam seronok!! ..

itulah sebenarnya betapa seronoknya hidup berjiran …saling membantu bila memerlukan.. hehe…even diorang masih budak-budak…: )

Sebaik-baik kawan menurut penilaian Allah adalah orang yang paling baik terhadap kawannya dan sebaik-baik jiran menurut penilaian Allah (swt) adalah orang yang baik terhadap jirannya.  (Tirmizi)

k,that’s all..http://www.emocutez.com

p/s: tadi saya pegi interview untuk jadi pembantu tadika tapi bos tuh ingat saya na jadi cikgu..haha..kelakar jeh..kompem2 laa tak layak if na jadi cikgu..reslt SPM pun tak dapat lagi.. lagi pun yang pergi interview untuk jadi cikgu tadika sume 20 ke atas..segan i...^^ ...


Comments

  1. comelnya husna, ta bleyh bayangkan ayu2 ni pegang parang potong pokok,,

    ReplyDelete
  2. jiran sy kt rmh subang selalu bg sy mknan lauk2 mcm lg :) kuarge sebelah tu suke bsedekah utk sy n kwn bujang hehehe alhamdulillah sgt :) mm awk mf ye lmbat bls kunjungan :) sy sibuk sikit skrg :(

    ReplyDelete
  3. Syifa' : hehe..takdela ayu mane...ganas nih...^^

    Bulan Syurga Firdausi : bes kan hidup berjiran?sama la jiran2 sy pun selalu bertukar mknn..^^ ..btw takpe..muga ceria selalu dalam melaksanakan apa jua urusan :)

    ReplyDelete
  4. Rajinnya !!
    bagus dapat jiran yang baik...

    ReplyDelete
  5. tapi semangat kejiranan sekrang semkin pudar daa lebih lebih lagi yang duduk di kuala lumpur ni...haih...nama jer duduk sebelah,tapi bertanya pun tak pernah.apa tah senyumm...cet...

    ReplyDelete
  6. shahrul: thanks..act biasa2 jeh.. :)

    Mr.Clive : yupp..kt KL skrng susah ckit..mklumla semua dok bz ke hulu ke hilir ngn keje..alaa~ senyumm jeh kt diorang..kot2 satu ary nty diorang tergerak aty na senyum balik ..^_^

    ReplyDelete
  7. Hehe, nak rasa buah pokok ajaib, boleh :)

    ReplyDelete
  8. fiza : heee~ ..jum mai dtg rumah..^^ ..tp buah takde lgy.. :)

    ReplyDelete
  9. oppa follow sini...follow oppa balik okey... nice sgt blog ni... blog yg superb! entry yg sgt cool...
    selamat berblogging.. Maju Jaye! hehehehe.. nice to meet you...

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih sudi bagi pendapat ^_^

Popular posts from this blog

Simple Intro DARUL QURAN

Alangkah Indahnya UKHUWAH itu ~

تعارف عن نفسك