loving touch

Assalamualaikum dan salam ceria..http://www.emocutez.com 


Kaifa haluka wahai saudara saudari sekalian..?jawab jangn tak jawab.. ^-^ ..harapnya semua sihat2 belaka InsyaAllah..

Bagaimana dengan hari2 yang dilalui? Seronok?gembira?kecewa?sedih? @ takde perasaan? ^_^ …takpe2…kepada yang tengah syok2 gembira tuh..tahniah laa sebab awak pilih untuk gembira…tapi ingat segembira manapun kita, ada batasnya....n kepada yang tengah bersedih tuh…usahlah bermuram durja..saya mungkin tidak tahu apa yang awak2 alami..tapi saya harapkan awak tabah dan kuat menghadapi segalanya k? ^_^ …CHEER UPP !!

 K,back to the main point..loving touch..penting sangat kah?

Apa yang awak2 faham mengenai loving touch? Jangan salah faham mengenai loving touch ni..sebab ianya tak terkait langsung untuk pasangan2 couple..tapi saya lebih tekankan untuk sesama ahli keluarga.Loving touch nih maksudnya lebih kurang macam sentuhan kasih sayang.Awak2 tentu pernah alaminya bukan? 

Contohnya antara kita dengan ibu kita..kebanyakan ibu2 yang penyayang lebih kerap memeluk ,mengusap,mencium (n segala yang seangkatan dengannya) anak2 mereka…lantas ia akan memberi kesan psikologi yang dalam kepada anak2 diiringi perkembangan emosi yang stabil.

Kesan sentuhan si ibu terhadap anak lelaki dan perempuan sebenarnya berbeza..Individu perempuan mudah pulih atau terubat dengan sentuhan apabila mengalami masalah emosi seperti merajuk, sedih, kecewa, risau mahupun marah manakala anak lelaki yang kurang mendapat sentuhan kasih sayang ibu bapa akan menjadi individu dewasa yang kasar.Tetapi jika disentuh sambil dinasihati, mereka lebih mudah mendengar atau mengikut nasihat.

Tapi,suka saya tekankan di sini…seorang anak tidak seharusnya menyalahkan ibubapanya 100% sekiranya dia terlibat dengan masalah sosial yang negatif.. diri kita sendiri berhak tentukan jalan hidup kita..sama ada menjurus ke lembah kegelapan ataupun sebaliknya..Meskipun tanpa sentuhan kasih sayang ibubapa tidak bermakna kita kehilangan segala-segalanya..InsyaAllah pasti ada yang masih menyayangi kita. Allah itu Maha Adil dan Maha penyayang..tiap apa yang Dia tentukan pasti ada hikmahnya..:)

Akhir kata ..dipetik daripada hadis Rasulullah :

“Sesiapa yang tidak menyayangi manusia, maka dia tidak akan disayangi oleh Allah” 
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)


binatang pun ada sifat kasih sayang :)


sekian ,wassalamhttp://www.emocutez.com

17 comments:

  1. kasih sayang.....Allahuakbar :)
    oo x pe la sekurang nye awk da smpaikn salam...insyaAllah ade rezeki akan dtg ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      mulai sekarang saya dah selalu jumpa dia..kami blejar di tmpt yg sme..^^

      Delete
  2. Pilihan sebenarnya terletak di tangan kita samada nak jadi baik atau tak. :) Binatang pun sayangkan anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp...betul2..semua bergantung kpd diri sndiri..^^

      Delete
  3. hidup berkasih sayang mmg indah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann? muga kita termasuk dalam golongan hamba Allah yang berkasih sayang...^_^

      Delete
  4. loving touch sesama keluarga mmg penting :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..keluargalah yang paling penting..kerana kasih sayang bermula dari rumah...(sesama ahli keluarga)

      Delete
  5. the little things matter...tapi walau betapa kecik and simple pun sesuatu acts tu,sometimes disebabkan ego xleh nak pergi mana-mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakikat ego mmg cenggituh...diri sendiri yang perlu bijak mengawalnya.. :)
      btw..hai..saya sihat jeh..sori lama tak jenguk blog..akan cuba ktif kembali d mse akn dtg.. ^^

      Delete
  6. haiwan pon tau sifat kasih sayang..manusia ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann? binatang sygkn ank dia...tp manusia ada yg smpai buang ank sndiri..nauzubillah..

      Delete
  7. Nice. Kita xsepatutnya myalahkan ibu bpa atas ap yg blaku pd kte. Btl3

    ReplyDelete
  8. penuhkan hati dengan kasih sayang,maka kite tak sempat pun fikir nak benci orang. :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi bagi pendapat ^_^