saya dan uncle teksi ^_^

Assalamualaikum dan salam ceria  :)

 Apa khabar ? harapnya semua ceria n sihat selalu di bawah lindungan rahmatnya..Ingat..2 nikmat yang selalu kita lupa nikmat sihat & masa lapang..sama2 kita usaha untuk manfaatkan sebaiknya kedua-dua nikmat nih untuk ibadah okey ? *ke arah pembentukan fardhu muslim yang lebih baik

Nak kongsi pengalaman naek teksi semalam ..

Semalam jalan-jalan round KL survey tempat praktikal n penempatan..lepas settle semua tuh, balik tu turun ktm batu caves..okey, dah nama turun kawasan batu caves confirm la kawasan orang india kan :) .. n actually for the first time , saya rasa takut , cuak sebab majority lelaki india je kat situ..orang melayu memang takde..hanya Allah jelah yang tahu betapa debarnya masa tu.

Disebabkan takut nak tunggu lama-lama kat situ , beranikan diri jugaklah naik teksi india kat situ ( semua driver teksi pun india) hehe..mula2 ingat nak tunggu parents jeh , tapi disebabkan rasa kurang selesa tunggu dengan suasana macam tuh..muka bajet2 cool terus panggil teksi..

Masa tuh memang tawakkal habis, masuk2 jeh teksi memang cuak lah kann..TAPI ..nak kata Allah Maha mengetahui dan Maha penyayang, uncle teksi tuh rupanya peramah n baik ..*muka nampak garang..sebab tu takut.. ^_^ Disebabkan uncle tu peramah dan saya pun jenis suka bersembang..maka macam-macam topiklah yang kitorang bincang..especially pasal kapal terbang MH370 ..



Mula-mula uncle tuh buat lawak , dia kata mungkin david copperfield yang hilangkan..then tiba-tiba terus masuk bab politik..dia kata "saya kesian sama Anwar Ibrahim ..cukup tak baik orang tuduh dia terlibat sekali dalam kes ni..dah la suka-suka hati tuduh dia dengan terlibat lagi dengan kes liwat hari tuh..kesian sama isteri dia wan azizah, dia cukup baik n sabar"..(lama jugak la ktorang bincang bab nih..hehe)

Masa tuh saya cam tabik spring kat uncle nih..walaupun uncle ni macam dah berumur tapi uncle ni tetap celik isu semasa dan tahu hak rakyat serta sedar siapa yang salah.Dia sempat pesan jugak kat saya ..belajar pandai2 jadi pemimpin , layan rakyat dengan adil..elak rasuah..hehe..masa tuh saya angguk n fahamlah maksud yang dia nak sampaikan..

Last , bila dah sampai depan rumah masa tengah bayar duit ( dapat less , hehe ) .. sempat dia kongsi cerita..pagi tuh ada perempuan melayu Islam, naek teksi dengan dia..bila dah sampai tempat tertentu tu, perempuan tu selamba je keluar tak bayar..uncle ni kejar la perempuan tu n cakap bayarlah tambang..tapi perempuan pandang dia n berlalu camtu jeh..yang saya sangat bangga dengan uncle ni , dia kata..bila perempuan tu buat macam tu kat dia..dia tak marah dan senyum jeh sebab dia kata mungkin bukan rezeki dia hari ni dan dia kata lagi, perempuan ni martabat dia tinggi, tak elok kena marah depan orang ramai..kesian kat dia nanti.

Masa tu mampu doa je dalam hati, harap sangat Uncle ni convert to Islam one day..akhlak dia sangat mempesonakan..n saya agak malu bila dia kata perempuan itu adalah melayu ISLAM.

Ok, panjang kan story saya..semoga bermanfaat eh..



Pointnya.. :

-   Yakin dengan bantuan Allah

- Beradab sopanlah walau dengan sesiapapun..bayangkanlah p.cik india tuh ayah kita,sedihkan kalau orang buat macam tu pada ayah kita

- Kita orang ISLAM , bawa AGAMA ke mana-mana..maka berakhlak sebagaimana yang   diajar dalam Islam *nasihat untuk diri sendiri jugak..



K , that’s all..maaflah kalau post kali ni tercampur English- malay..
 jumpa lagi di lain masa , InsyaAllah.